noiosszefogas@protonmail.com

Fok Piroska írása

Akik 1990 előtt születtek, azok valódi hősök, olyasféle igazi hollywoodi mindent túlélő fenegyerekek. De tényleg! Gondolj csak bele, akik 1990 előtt születtek, azaz MI, kész csoda, hogy életben maradtunk. Nekünk még nem volt gyerekülésünk az autóban, a gyógyszeres és vegyszeres üvegek könnyedén nyithatóak voltak, nem volt semmi furfangos védelemmel ellátva, de még a fiókok és ajtók sem voltak felszerelve biztonsági nyitóval. És mikor bicajozni mentünk, nemhogy könyökvédőnk és sisakunk nem volt, de még rendes biciklink sem. Azért az nem volt semmi. Mi még csapból ittuk a vizet, és azt se tudtuk, mit jelent pontosan az ásványvíz.

MI NEM NAGYON UNATKOZTUNK, ha tehettük kimentünk játszani. Igen, ki! Egész nap kint voltunk, a szüleink pedig csak sejtették, hogy élünk és megvagyunk, hiszen még Matáv telefon se nagyon volt, nemhogy mobil. Pláne nekünk, gyerekeknek! Nyáron a derékig érő fűben és közeli kiserdőkben játszottunk, mégsem lettünk kiütésesek és nem tört ránk allergiás roham. Nem tudtuk mi az a pollen, és a parlagfűről azt hittük, hogy a sárkányfű egyenes ági rokona. Ha elestünk, megsérültünk, eltört valamelyik végtagunk, vagy csak szimplán betört a fejünk, senkit nem pereltek be ezért. Egyszerűen mi voltunk a hibásak. Sőt! Ha az erősebb elgyepálta unalmában a kisebbet és gyengébbet, az is rendben volt. Ez így működött és a szüleink nem nagyon szóltak bele ebbe sem.

ÉTKEZÉSI SZOKÁSAINK Schobert Norbi mércéjével mérve nap mint nap tartalmazták a halálos dózis többszörösét, de még egy MC-Donalds-on edződött átlagos amerikai elhízott kisgyerek is helyből nyomna egy hátra szaltót attól, amit mi leküldtünk kaja címszóval. Gondoljunk csak az iskolai menzára.. És mégis itt vagyunk. A kakaóban nem volt A, B, C, D és E vitamin, viszont Bedeko-nak hívták és már ez is elég volt a boldogságunkhoz. Szobi szörpöt ittunk, ami hírből sem ismerte az édesítőszert, viszont tömény cukorból készült. A limonádét még magunknak kevertük, és mosatlanul ettük a fáról a gyakran éretlen gyümölcsöt.

VOLTAK BARÁTAINK! Olyanok, akikkel találkoztunk kint az utcán, a focipályán vagy a pingpong asztaloknál, vagy ha mégse, akkor egyszerűen becsengettünk hozzájuk és beengedtek minket. Nem kellet megkérdezni a szülőket. Sem a miénket, sem az övéket! Nem vittek és nem hoztak a szülők autóval… Mégis itt vagyunk. Nyakunkban lógott a lakáskulcs, mikor játszani mentünk, és nem ritkán fadarabokkal, botokkal harcoltunk, labdával dobáltuk egymást, mégis itt vagyunk. Nem ütöttük ki egymás szemét, a többi seb pedig begyógyult. Focizni is csak az állhatott be, aki tudott. Akkor még volt egy íratlan szabály, amit ma nehezen értünk már meg mi is: azt csináld, amihez értesz. Aki pedig nem értett a focihoz, pláne nem tudta rendesen kirúgni az ellenfél bokáját, az csak csalódottan nézhette a játékot a rácson túlról, vagy odébb állhatott, és más játékot, más játszótársakat kereshetett magának.

A SZERELMET nem brazil sorozatokból tanultuk, csak egyszerűen megéltük. Boldogan szaladtunk végig az utcán az első csók után, úgy, mintha már sohasem akarnánk megállni.

HA EGY TANÁR nyakon vágott, nem szúrtuk le egy késsel, nem pereltük be és nem sírtunk otthon a szülőknek. Sőt! Ha lehetett, el se mondtuk. Ismertük a törvényt és ha vétkeztünk, szüleink nem álltak mellénk. Megtanítottak úgy élni, hogy tudjuk, mit jelent a KÖTELESSÉG, a BŰNTUDAT, a JÓÉRZÉS, a FELELŐSSÉG. Ismertük ezeknek a szavaknak a MÉLYSÉGÉT.

EZEK VOLTUNK MI! Hősei egy eltűnt kornak, amelyen a mostani fiatalok értetlenül mosolyognak.

Ha egy kisebbséget okolunk azért, mert valami nem működik, mert nem vesz részt benne mindenki, akkor az

 „CSOPORTOS ELNYOMÁS”

Ha az emberektől elveszünk valamit, és azt csak feltételekkel adjuk vissza, akkor az „ZSAROLÁS”

Ha az embereket, fenyegetéssel egy bizonyos cselekedetbe hajszoljuk, az

„KÉNYSZERÍTÉS”

Ha az igazságot, csak apró szeletenként tálaljuk, pár fontos részlet eltitkolása mellett, akkor az

 „MEGTÉVESZTÉS”

Ha ígéreteket teszünk, melyeket folyamatosan megszegünk akkor az

„HAZUGSÁG”

Ha az embereket különböző kategóriákba soroljuk, eltérően kezelve a szabadságukat és az önrendelkezési jogukat, akkor az „DISZKRIMINÁCIÓ”

Ajánlott cikkek

90 Hozzászólás

  1. Вы лично спецы писательского дела. Сегодня это в целом непомерно имеет большое значение.

  2. Мы производим и устанавливаем оконные системы любой сложности. Свое дело пластиковых окон позволяет нам гарантировать качество для всех этапах изготовления и уменьшать величие изделий.
    https://imp-okon.ru

  3. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.|

  4. excellent submit, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector don’t understand this. You must continue your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!|

  5. I don’t need to tell you how important it is to optimize every step in your SEO pipeline. But unfortunately, it’s nearly impossible to cut out time or money when it comes to getting good content. At least that’s what I thought until I came across Article Forge… Built by a team of AI researchers from MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Article Forge is an artificial intelligence (AI) powered content writer that uses deep learning models to write entire articles about any topic in less than 60 seconds. Their team trained AI models on millions of articles to teach Article Forge how to draw connections between topics so that each article it writes is relevant, interesting and useful. All their hard work means you just enter a few keywords and Article Forge will write a complete article from scratch making sure every thought flows naturally into the next, resulting in readable, high quality, and unique content. Put simply, this is a secret weapon for anyone who needs content. I get how impossible that sounds so you need to see how Article Forge writes a complete article in less than 60 seconds! https://stanford.io/3qFFVSU

  6. Hello, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I
    am attempting to find things to improve my website!I suppose
    its ok to use a few of your ideas!!

  7. I have read so many posts about the blogger lovers however this
    post is genuinely a fastidious paragraph, keep it up.

  8. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
    I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.

    Also, I have shared your site in my social networks!

  9. What’s up Dear, are you genuinely visiting this website daily, if so
    after that you will definitely take fastidious experience.

  10. Hello there, I found your blog by means of Google at the same time as
    looking for a related topic, your website came up, it appears great.
    I have bookmarked it in my google bookmarks.

    Hello there, just became aware of your blog thru
    Google, and found that it’s truly informative.
    I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate when you proceed this in future.

    A lot of other people will be benefited from your writing.

    Cheers!

  11. I am extremely impressed with your writing talents and also with the format in your blog.
    Is that this a paid subject matter or did you modify it yourself?
    Either way keep up the excellent quality writing, it is rare
    to see a great blog like this one nowadays..

  12. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how
    can i subscribe for a blog website? The account
    aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted
    of this your broadcast provided bright clear idea

  13. I’m gone to say to my little brother, that
    he should also pay a visit this website on regular basis to take updated from hottest reports.

  14. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who was doing a little homework on this.
    And he in fact ordered me breakfast simply because I found
    it for him… lol. So let me reword this….
    Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to
    discuss this topic here on your internet site.

  15. whoah this blog is wonderful i really like reading your articles.
    Keep up the great work! You realize, many persons are looking around
    for this info, you can help them greatly.

  16. Hello colleagues, its fantastic piece of writing regarding teachingand entirely explained, keep it up all the time.

  17. Useful info. Fortunate me I discovered your site by accident, and I’m surprised why this
    coincidence didn’t happened earlier! I bookmarked it.

  18. I am really pleased to glance at this web site posts which includes tons of useful data, thanks for providing these statistics.

  19. You need to take part in a contest for one of the greatest websites online.
    I will recommend this web site!

  20. I was pretty pleased to discover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book marked to see new stuff on your blog

  21. I was extremely pleased to discover this page. I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you bookmarked to look at new information on your web site.

  22. This excellent website really has all the information I
    needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

  23. I was pretty pleased to discover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book marked to see new stuff on your blog

  24. Pretty portion of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to
    say that I get in fact loved account your blog posts.
    Any way I’ll be subscribing in your feeds or even I success
    you get admission to persistently rapidly.

  25. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the costs.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type
    on numerous websites for about a year and am anxious
    about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net.
    Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
    Any help would be really appreciated!

  26. Hi colleagues, how is all, and what you would like to say
    on the topic of this paragraph, in my view its truly awesome
    in favor of me.

  27. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
    though you relied on the video to make your point.

    You definitely know what youre talking about, why throw away
    your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

  28. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
    Is this a paid theme or did you modify it yourself?

    Either way keep up the excellent quality writing, it is rare
    to see a great blog like this one today.

  29. Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering if
    you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
    I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding
    one? Thanks a lot!

  30. Hi, the whole thing is going sound here and ofcourse every one is sharing data, that’s truly good, keep up writing.

  31. It’s hard to find experienced people about this topic,
    however, you seem like you know what you’re talking about!
    Thanks

  32. I’m really enjoying the design and layout of your
    blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much
    more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a
    developer to create your theme? Fantastic work!

  33. Wow, fantastic blog structure! How lengthy have you ever been running a
    blog for? you made running a blog glance easy. The full look of your website is great, let alone the content
    material!

  34. Hello to every , since I am genuinely keen of reading this website’s post to be
    updated on a regular basis. It consists of fastidious stuff.

  35. Hey there, You have done an incredible job. I’ll definitely
    digg it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from
    this web site.

  36. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something
    that I think I would never understand. It seems
    too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  37. My family members every time say that I am killing my time here at net,
    but I know I am getting experience all the time by reading thes
    good posts.

  38. Hello, i think that i saw you visited my blog so i
    came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my website!I
    suppose its ok to use some of your ideas!!

  39. I’m really enjoying the design and layout of your blog.
    It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to
    come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?

    Superb work!

  40. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re working with?
    I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot
    faster then most. Can you recommend a good hosting provider at a reasonable
    price? Kudos, I appreciate it!

  41. Good blog you’ve got here.. It’s difficult to find excellent writing like
    yours these days. I truly appreciate people like you!
    Take care!!

  42. Having read this I thought it was very informative.

    I appreciate you finding the time and energy to put this content together.
    I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments.

    But so what, it was still worth it!

  43. I blog frequently and I truly appreciate your content. This article has truly peaked my interest. I am going to take a note of your website and keep checking for new details about once per week. I opted in for your Feed as well.|

  44. What i don’t understood is in fact how you are not really a lot more smartly-preferred than you may be now. You’re so intelligent. You recognize thus significantly with regards to this matter, produced me individually imagine it from a lot of varied angles. Its like women and men don’t seem to be interested unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs nice. At all times care for it up!|

  45. Приветствую Вас дамы и господа!
    Есть такой интересный сайт https://dengi-do-zarplaty.ru/
    Отличные наличные – ведущая компания в сфере микрокредитования, деньги будут у вас на карте через 15 минут. Оформить займ можно круглосуточно, в выходные и праздники.Мы применяем самые передовые технологии, чтобы вы могли за 15 минут получить займ на карту или наличными.Наш сервис доступен везде где есть интернет, получить деньги можно в одном из наших отделений или круглосуточно не выходя из дома.

  46. Здравствуйте друзья!
    Есть такой замечательный сайт https://dengi-do-zarplaty.ru/
    Займ на карту онлайн – популярная микрофинансовая услуга. Ее основными достоинствами, по сравнению с обычным банковским кредитом, выступают: оперативность выдачи денег на карточку и доступность большей части потенциальных заемщиков, включая проблемных, то есть имеющих плохую кредитную историю, текущие долги и непогашенные финансовые обязательства.Займы на карту стали реальной возможностью получить деньги не в банке, что требует много времени и доступно далеко не всем. Важным дополнением становится минимум формальностей при получении займа и лояльность со стороны МФО по отношению к потенциальным клиентам. Получить быстрый займ на карту онлайн можно в случае острой нехватки денежных средств, например, при задержке зарплаты, при обнаружении болезни и т.д.

  47. Do nothing and earn up to $2,929,680!Just join the VIP and earn money without work!660,000 HD sexy photos download by package!URL:https://baby.much.pw/

  48. Добрый день друзья!
    https://drive.google.com/file/d/1Z3XEpblaCaEBdSLzZP8E22b0ZjbBT3QO/view?usp=sharing
    Предлагаем Вашему вниманию интересный сайт для заказа бурения скважин на воду. Бурение скважин в Минске – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Мы бурим любые виды скважин.У нас доступная ценовая политика, рассрочка на услуги и оборудование.Заказывайте скважину для воды – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Почему роторное бурение — более результативное? Роторное бурение в МинскеКогда бурится менее глубокая, фильтровая скважина, то используется обычное долото-резец и шнеки (стержень со сплошной винтовой поверхностью вдоль продольной оси), которые «ввинчиваются» в породу. При роторном бурении применяются шарошечные долота из высокопрочных сплавов с центральной или боковой промывкой, которые пробивают любую породу. При этом промывочная жидкость осуществляет выброс грунта из скважины и препятствует обрушению стенок пробуренного ствола. Поэтому роторным способом достигается глубина более 200м. Почему бурение называется роторным? Долото проходит твердую породу не только потому, что прилагает усилие и «пробивает» ее, но и потому что вращается и подает промывочную жидкость под давлением. А вращается долото при помощи ротора — крутящейся части двигателя. Ротор применяется в ряде технических областей, и бурильное оборудование — не исключение.
    От всей души Вам всех благ!

  49. 100,000 Backlinks only $10,Subject to data from ahrefs.com.After paid $10 by PayPal (My PayPal:helloboy1979@gmail.com),Tell me your URL, email and comment content.I will complete the task within ten days.But It may take up to a month for the data updated from ahrefs.com.

  50. Это приложение уготовлено сайт: kinostudiyawindowslive.ru чтобы быстрой (а) также привлекательной новая смена маленьких видеороликов. Продолжительность разработанных в река кинокартина является 60 секунд чи меньше. Для сильнее сложноватой обрабатывания также труда с видеороликами большей продолжительности нахлыньте в Лавке Windows часть придатка для монтажа видео.

  51. Приветствую Вас друзья!
    Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/1dvAKJyEOOME6UOwkqlaXD570mM28fJWy/view?usp=sharing
    Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.На сегодняшний день межкомнатные двери из стекла быстро набирают популярность и спрос у покупателей. Причина этого понятна, ведь стеклянные двери защищают от посторонних глаз и звуков, а также пропускают свет, визуально расширяют пространство помещения и отлично вписываются в любой интерьер, который может быть выполнен как в классическом варианте, так и в стиле модерн или хай-тек.
    От всей души Вам всех благ!

  52. Привет товарищи!
    Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/1dvAKJyEOOME6UOwkqlaXD570mM28fJWy/view?usp=sharing
    Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.Офис сегодня – это не пыльная комната в панельном здании, а лицо компании, его визитная карточка. Во многом это определяет интерьер, но также огромное значение имеют дверные конструкции и стеклянные перегородки в офисе. Появившись в качестве перегородок достаточно давно, стеклянные стены использовались чаще всего просто в качестве разделителя помещения, и только недавно они вошли в список интерьерных изюминок. В своих конструкциях мы используем стекло от лучшего мирового производителя листового стекла AGC GLASS EUROPE.
    Увидимся!

Hozzászólások küldése lezárva